Blomster til sommerfugle

hjortetrøst 140721 081

HJORTETRØST (Eupatorium cannabinum)

En naturligt hjemmehørende staude, der holder af fugtig og næringsrig jord. Den bliver ca. 1,5 m høj, og blomstrer med blegrøde blomster i juli-september. Hvis den står godt, er det en meget taknemmelig plante, der danner tætte bevoksninger.

Hjortetrøst tiltrækker en bred vifte sommerfugle, både de store takvinger og f.eks. Skovblåfugl og Det hvide W.

Mange andre insekter tiltrækkes også, og på en god sommerdag er der en fest af fluer, bier, hvepse, biller osv.

tusindstråle 150807 065

TUSINDSTRÅLE (Telekia speciosa)

Flerårig urt. Den bliver 1½ – 2 m. høj, med meget store blade og 5 – 10 cm. store, solsikkeagtige blomster i juli-september. (Blomstringen forlænges, hvis du klipper de visne blomster væk løbende.) Den foretrækker sol, men klarer også halvskygge. Selvsående.

Særligt de store takvinger er helt pjattede med Tusindstråle. Den meget lignende Læge-alant er også supergod.

 

KATTEHALE (Lythrum salicaria)

Hjemmehørende staude, der bliver op til en meter høj. Den blomstrer med lyserøde blomster fra midt på sommeren. Den holder af fugtig jord, er temmelig robust, og kan godt klare lidt halvskygge. Spreder sig rimeligt villigt med frø. Ikke mindst de hvidvingede sommerfugle holder af Kattehale.

 

 

buddleia 130806m 329

Kejserkåbe, Dagpåfugleøje og Nældens takvinge på sommerfuglebusk.

SOMMERFUGLEBUSK (Buddleja davidii)

En løvfældende busk, som typisk bliver et par m. høj. Holder af en solrig vokseplads. Kan vokse op til at blive et mindre træ, men den visner mere eller mindre ned, især i kolde vintre. Mange foretrækker at beskære den ned til 20 – 40 cm. om foråret. Blomstrer i juli – september med syrenlignende blomster, oftest lilla, men kan fås i forskellige farver. Der er garanti for besøg af de store takvinger. Forlæng sæsonen ved at klippe de visne blomster af løbende.

 

IMG_0704

Gul solhat, Purpursolhat, og bagved Anis-isop. Forrest Lampepudser (Liatris) – også en fin sommerfugleplante.

PURPURSOLHAT (Echinacea purpurea)

Solelskende staude på ca. 60 cm. Fantastiske blomster, som regel i lilla nuancer. Den er ikke helt let, bl.a. fordi den først skyder op sidst i maj.

Et hit blandt især de større sommerfugle, men tiltrækker også andre sjove dyr.

(GUL) SOLHAT (Rudbeckia fulgida)

Minder i vækst om Purpursolhat, men har gule blomster med sort midte. Vokser og formerer sig let, og danner tætte klynger. Tiltrækker især de mindre sommerfugle som blåfugle og Det hvide W.

ANISISOP/INDIANERMYNTE (Agastache foeniculum)

Flerårig plante, der bliver en meters penge i højden. Den blomster i juni – september med lilla blomsterstande. Hvis man lader de små nye skud vokse op, er bedet selvsupplerende. Den findes også i en hvid variant (“alba“).

Tiltrækker en bred vifte af sommerfugle og andet godt.

merian 150807 056ALMINDELIG MERIAN (Origanum vulgare)

Hjemmehørende flerårig, urteagtig plante på ca. 50 cm. Holder meget af sol, og gerne lidt tørt/sandet miljø. I juli-september blomster den med skærme af små, lyserøde blomster, der tiltrækker både sommerfugle og en mængde andre væsener.

Den selvsår gerne (hvis man ikke – som jeg kom til et par år – luger de ukrudtslignende spirer bort).

 

KARTEBOLLE (Dipsacus)kartebolle 110719 108

Hjemmehørende toårig plante, der første år danner en roset, og først blomstrer andet år. Selvsående (hvis man lige hjælper de opvoksende bladrostter hjem i bedet). Den bliver et par m. høj, og har en spændende, tidselagtig karakter. Jeg har to varianter: én med lilla blomsterstande (Gærdekartebolle) og én med hvide (Fliget kartebolle) – men de virker lige godt, især over for takvinger og bl.a. også forskellige bier.

Den trives fint på åbent, tørt land, og er ganske hårdfør.

 

MANDSTRO (Eryngiumandstro 140721 076m)

To- til flerårig, tidselagtig vækst med blå blomsterstande i juni – august. Min variant er vist Russisk mandstro (Eryngium planum), men der findes også hjemmehørende arter. Overlever ikke altid frosten, men selvsår sig rimeligt let.

Særligt de små sommerfugle tiltrækkes, og blandt andet også mange spændende fluer og hvepse.

 

160807m 920KÆMPEJERNURT (Verbena bonariensis)

En spinkel plante på ca. 1,5 m., med lette og elegante lilla blomster fra juli lige til den første frost. Tiltrækker især takvinger og hvidvinger. Nogle gange overvintrer den, og skyder så først op i sidste halvdel af maj, men ofte fryser den bort. Den er ikke altid helt let at have med at gøre; hos mig ville den ikke gro, hvor jeg satte den – i stedet spirede den i løgbedet, som den nu har fået lov at erobre.

 

Jeg har endelig fået anskaffet mig Bjergmynte, som andre steder har vist sig populær, men her trækker den ikke så mange sommerfugle til (men til gengæld spændende bier).

Alle slags tidsler er gode, lige som blomstrende slyngplanter (kaprifolie, efeu, brombær) og krydderurter. Scabiose, Blåhat og den slags er fine. Judaspenge og Løgkarse tiltrækker Aurora. Blåfugle lægger æg i violer, og en del af takvingerne (Dagpåfugleøje, Nældens takvinge, Admiral, Nældesommerfugl) lægger æg i brændenælder. Blomstrende træer og buske bidrager også.  Og husk at “ukrudt” er vilde blomster – især de små sommerfugle holder af engens sarte blomster.

danske-natur.dk kan du se en oversigt over, hvilke planter de forskellige sommerfugles larver lever på.

Hvis du også vil tilgodese bierne, er her forslag til egnede planter: havefolket.com og Danmarks Naturfredningsforening.

hjortetrøst 150813 328

Dagpåfugleøjer, Admiral og Græsrandøje på Hjortetrøst.

Lukket for kommentarer.